Beste Makita (accu) haakse slijper of slijptol: welke past bij mij?

Op zoek naar een haakse slijper of slijptol (op accu) van Makita? Dan zijn er talloze opties om uit te kiezen. Wij leggen je uit waar je op moet letten bij het maken van je keuze. Daarnaast geven we je belangrijke veiligheidstips, zodat jij veilig verder kan met je volgende klus.

In het kort

  • Type schakelaar: Je kunt kiezen uit een vastzetschakelaar en een veiligheidsschakelaar. De vastzetschakelaar is fijn omdat je deze niet ingedrukt hoeft te houden, de veiligheidsschakelaar is uiteraard het veiligst.
  • Schijfdiameter: Dit is afhankelijk van de maat van de machine en hoe diep je kunt slijpen. Wijk nooit van de maximale grootte af.
  • Toerental onbelast: Dit staat voor hoe snel de machine kan draaien.
  • Variabele toerenregeling: Hiermee kun je de snelheid van de machine aanpassen. Bij sommige werkzaamheden is een lagere snelheid juist beter.
  • X-LOCK: Met X-LOCK kun je gemakkelijk en zonder gereedschap een opzetstuk wisselen.
  • Elektrische rem: De elektrische rem zorgt ervoor dat de machine sneller stilstaat na gebruik.
  • Soft start: Een haakse slijper met soft start, start minder abrupt. Met soft start start hij langzaam met draaien.
  • Veiligheid: Draag altijd gepaste persoonlijke beschermingsmiddelen en laat de stofkap tijdens gebruik zitten.
  • Active Feedback sensing Technology (AFT): Met AFT schakelt de machine uit als het toerental plotseling drastisch vermindert.
  • Heropstartbeveiliging: Dankzij deze beveiliging springt de machine niet meteen aan, wanneer je bijvoorbeeld een accu verwisselt en de machine is ingeschakeld.
Meerdere Makita haakse slijpers op een stapelMeerdere Makita haakse slijpers op een stapel

Belangrijke eigenschappen van een haakse slijper

De volgende dingen moet je weten als je op zoek bent naar een slijptol van Makita.

Type schakelaar

Er zijn twee verschillende soorten schakelaars waaruit je kunt kiezen. Beide hebben hun eigen voordelen.

Close up van een Makita DGA504 vastzetschakelaarClose up van een Makita DGA504 vastzetschakelaar

Vastzetschakelaar

Zoals de naam al zegt, kun je een vastzetschakelaar vastzetten. De schakelaar laat je dan los tijdens gebruik. Dat is vooral handig wanneer je vooral schuur, schoonmaak of afbraam werkzaamheden uitvoert.

   Je kunt de knop tijdens gebruik loslaten

   Betere grip op de machine

   Minder veilig dan een veiligheidsschakelaar

Close up van een Makita DGA700 veiligheids-/lepelschakelaarClose up van een Makita DGA700 veiligheids-/lepelschakelaar

Veiligheidsschakelaar / lepelschakelaar

De veiligheidsschakelaar noemen ze ook een lepelschakelaar. Het is een soort trekker die bij het handvat zit. Bij de veiligheidsschakelaar zit ook de uit-vergrendelknop. Die knop moet je indrukken voordat je de veiligheidsschakelaar overhaalt. Daardoor kun je nooit per ongeluk de machine aanzetten. Als je de schakelaar loslaat, gaat de slijptol direct uit.

  Dit is veiligste schakelaar

   De lepelschakelaar zit op een handige plek

  Je moet de schakelaar constant ingedrukt houden


Schijfdiameter

De schijfdiameter bepaalt hoe diep je kunt slijpen met je haakse slijper. In de tabel zie je hoe diep je kunt slijpen met een slijpschijf van een bepaalde diameter. Je kunt niet zomaar van de maximale schijfgrootte afwijken. De haakse slijper heeft namelijk een beschermkap die precies om de grootst geschikte schijf past. Gebruik de machine nooit zonder beschermkap. Deze is er om jou te beschermen. Vind je het lastig om de juiste schijfdiameter te kiezen? Haakse slijpers met een maximale schijfdiameter van 125 mm zijn het populairst.

Een tabel waar in staat hoe diep je kunt slijpen met slijpschijven van bepaalde diameters.Een tabel waar in staat hoe diep je kunt slijpen met slijpschijven van bepaalde diameters.

Close up van het toerental plaatje van een Makita DGA519 haakse slijperClose up van het toerental plaatje van een Makita DGA519 haakse slijper

Toerental onbelast

Het maximaal aantal toeren dat de slijptol draait wordt aangegeven in “xx.xxx min-1” Dit aantal wordt onbelast berekend. Met andere woorden: zonder schijf. Bij de meeste haakse slijpers varieert het toerental onbelast tussen de 6.000 en 11.000. De grotere slijptollen zijn dan vaak het langzaamst, en de kleinere slijptollen het snelst.


Variabele toerenregeling

Een hoog aantal toeren per minuut is bij veel werkzaamheden fijn, maar er zijn ook situaties waar juist een lager aantal toeren per minuut beter is. Daarom is een slijptol met variabele toerenregeling handig. In de volgende situaties wil je een lagere snelheid gebruiken:

  • Zachte materialen: Lagere snelheden zijn wenselijk voor zachte materialen, zoals hout. Je vermindert ook het risico dat metaal smelt, verbrandt of vervormt door hitte.
  • Gedetailleerd werken: Als je heel precies te werk wilt gaan, dan is een langzamere snelheid beter. Zo verwijder je minder snel materiaal, waardoor je meer controle hebt.
  • Levensduur van jouw accessoires: Door de lagere snelheid ontstaat er minder wrijving. Jouw slijpschijven en staalborstels slijten dan minder snel.
  • Polijsten: Op een slijptol kun je ook polijstschijven monteren. Om te polijsten heb je een hele langzame snelheid nodig, rond de 3000 min-1.
  • Veiligheid: Een lagere snelheid verlaagt de kans op terugslag. Met terugslag bedoelen we datde haakse slijper zich vastbijt in hetgeen dat je aan het slijpen bent en daarom terug “slaat” in jouw richting. 
De variabele toerenregeling schakelaar van een Makita DGA519 haakse slijperDe variabele toerenregeling schakelaar van een Makita DGA519 haakse slijper

Close-up van een X-LOCK aansluiting van een Makita DGA519 haakse slijperClose-up van een X-LOCK aansluiting van een Makita DGA519 haakse slijper

X-LOCK

Met een X-LOCK aansluiting wissel je snel en gemakkelijk tussen verschillende opzetstukken. Hier heb je geen gereedschap voor nodig. Je haalt de knop over en de (gloeihete) schijf valt er zo vanaf. Dat scheelt tijd en verbrande vingertoppen. Op een slijptol met een X-LOCK aansluiting passen alleen maar X-LOCK schijven. X-LOCK schijven passen wel op haakse slijpers met een normale schroefdraad aansluiting.


Elektrische rem

Omdat een slijptol ontzettend snel ronddraait, duurt het zonder rem even voordat hij volledig stopt. Als je geen engelengeduld hebt, wil je dus over een rem beschikken. Die zorgt ervoor dat de haakse slijper binnen een paar seconden stilstaat.

Soft start

Soft start zorgt ervoor dat de haakse slijper langzaam begint te draaien. Zonder soft start gebeurt dit erg snel en abrupt. De elektromotor van een haakse slijper is namelijk erg krachtig.

Close up van het rem-symbool op een Makita DGA700 haakse slijperClose up van het rem-symbool op een Makita DGA700 haakse slijper

Veiligheid

Het is belangrijk dat je verantwoordelijk om gaat met een haakse slijper. Doe je dat niet, dan loop je risico op ernstig letsel. Zorg er daarom altijd voor dat je weet hoe je de machine correct bedient. Lees de handleiding en ga voorbereid te werk. Draag persoonlijke bescherming en ben je bewust van jouw omgeving. Kom je er niet zelf uit? Bel, mail of Whatsapp ons dan. Ook na de aankoop helpen we je graag verder.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Het is belangrijk dat je alle voorzorgsmaatregelen neemt. Het kan honderd keer goed gaan, maar het hoeft maar één keer mis te gaan. Draag daarom altijd gepaste persoonlijke beschermingsmiddelen.

Beschermkap

Een haakse slijper wordt altijd geleverd met een beschermkap. Het is belangrijk dat je deze tijdens gebruik erop laat zitten. Deze is er niet alleen om je te beschermen tegen stof en vonkjes, maar ook zodat je je vingers niet snijdt.

Verschillende persoonlijke beschermingsmiddelen (P.B.M.)Verschillende persoonlijke beschermingsmiddelen (P.B.M.)

Active Feedback sensing Technology (AFT)

Als het toerental van de haakse slijper plotseling sterk vermindert, dan treedt de Active Feedback sensing Technology (AFT) in werking. Die zorgt er voor dat de machine wordt uitgeschakeld. Dat beschermt jou, maar ook de machine. Bij een plotselinge daling van het aantal toeren kan er namelijk een terugslag ontstaan. AFT voorkomt terugslag niet, maar kan het risico en de gevolgen wel verminderen.

Heropstartbeveiliging

Heropstartbeveiliging zorgt ervoor dat de machine niet zomaar weer aan gaat. Stel je voor dat je je accu moet verwisselen tijdens het slijpen. Het kan zomaar gebeuren dat je vergeet jouw haakse slijper uit te zetten. Deze staat namelijk niet meer aan, want de accu is leeg. Heropstartbeveiliging zorgt ervoor dat de machine niet zomaar weer aanspringt zodra je er een volle accu in stopt. Je moet de haakse slijper dan eerst met de schakelaar uitzetten, en dan weer aan.


De ideale haakse slijper gevonden?

Ben je wat wijzer geworden in de wereld van slijptollen? Kun je nu een keuze maken? Zo niet, dan kun je ons gewoon bellen, mailen of Whatsappen. Onze Makita specialisten hebben antwoord op al jouw vragen.

Contact

Habraken 1199c
5507 TB Veldhoven


E: info@mtools.nl
T: 085-0160737


Ma.-do. 9.00-17.00 uur
Vr. 9.00-16.30 uur